Kraków- nie tylko zabytki, ale też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.
prawdziwa polska pizza w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków szukają gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/boccanera/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wypatrują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których mogą o dużo lepiej poznać Kraków oraz jego okolice.