pasztet warzywny z kaszą jaglaną

W dzisiejszych czasach koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy towary coraz mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy konsumowaliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie i naturalne produkty. Z tego powodu coraz to częściej także szuka się zastępników w kuchni. Sól oraz tłuszcz zostaje absolutnie odsunięty od jadłospisu a produkty dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem czy też kaszą. Mają one równie wiele towarów odżywczych, niemniej jednak organizm po prostu znosi je znacznie odpowiedniej. Kapitalnym przykładem słusznego produkty jest kasza jaglana, jaka dawno temu gościła na stołach niesłychanie w szeregu przypadków a dziś niestety pozostała zapomniana.

kasza jaglana zapiekana

Na szczęście coraz więcej osób docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Z jakiego powodu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to zapytanie jest wybitnie łatwa – kasza jaglana to całkowicie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to bardzo delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją nieco inaczej niż szablonową, popularną nam kaszę, bo nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda trochę więcej czasu jakkolwiek jest tego godne, ponieważ wrażenia smakowe są w samej rzeczy fajne. Z jakiej przyczyny jednak musimy zainteresować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma niezmiernie dużo wartościowych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny artykuł bądź trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest niezmiernie należytym źródłem nadzwyczaj wielu witamin z grupy B, jednakowoż nie wyłącznie, dostarcza albowiem również witaminy z grupy E, które niezmiernie poprawiają pamięć i koncentrację a także wiele olśniewających składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest wybitnie bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i przede wszystkim neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To wspaniały sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niezwykle odżywcza oraz w głównej mierze lekkostrawna, wobec tego nadaje się dla chorych i bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna niesłychanie smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany skutkiem tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry i zapobiega odwapnianiu kości.