Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.
Wino Hiszpania
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara zasada powiada, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.