Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie przeróżne tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyborna oraz sycąca.