restauracja włoska Bianca w Krakowie

Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne posiłki włoskie

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. zobacz o restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film